françaisnederlandsenglish

Mindfulness


Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is een wetenschappelijk onderbouwde methode voor de preventie van een terugval bij depressie. De methode valt onder de gedrags- en cognitieve therapieën van de derde golf.

De naam van het protocol MBCT werd ontwikkeld door onderzoekers J. Teasdale, M. Williams en Z. Segal. Dankzij hun kennis van neurowetenschappen en cognitieve psychologie bouwden ze een stressreductieprogramma uit, gebaseerd op de mindfulness-theorie die dokter J. Kabat-Zinn in 1979 ontwikkelde. Deze methode combineert technieken van cognitieve therapie met meditatie.

De methode zorgt ervoor dat je bewust wordt van hoe je mentaal functioneert (piekeren, vluchtgedrag, snel afgeleid zijn, frustratie, gelatenheid) en hoe dat soort automatismen je psychologische problemen verder versterken.

Dankzij mindfulness kan je afstand nemen van bepaalde psychologische lasten en automatismen: je verlegt je aandacht naar het hier en nu en word je je bewust van je lichaam. Je kan mindfulness gebruiken om een hele reeks problemen aan te pakken zoals: stress, angst, slapeloosheid, chronische pijn, verslavingen, eetstoornissen, moeilijke besluitvorming, concentratieproblemen, regulatie van emoties, depressie en burn-out.

Ik volgde een opleiding tot MBCT-trainer aan de UCL. Ik bied individuele trainingen, maar geef ook mindfulness aan groepen van 6 tot 10 personen. Voor groepen bied ik 8 sessies aan van telkens twee uur. Wie deelneemt, engageert zich om de volledige cyclus te volgen en om tussen de sessies door thuis de nodige oefeningen te doen.

Ik voorzie een (kosteloos) persoonlijk intakegesprek vooraf.